Насильство не виникає раптово! 

10 березня в Чернівцях відбувся молодіжний форум «40 відтінків насильства».

У назві форуму відображені офіційні дані, що лише 40% жінок, які зазнали насильства, звертаються по допомогу, решта – замовчують або не розуміють, що це насильство, адже насильство може бути не тільки фізичне, а й психологічне, сексуальне та економічне.

Захід організований з метою навчити молодь розпізнавати та попереджати будь-які форми насильства, покликаний стати майданчиком для напрацювання цілісного бачення, як спільними зусиллями можна зменшити масштаби домашнього насильства в Україні.

Відкрила форум відеозверненням почесна амбасадорка Фонду ООН у галузі народонаселення Марія Єфросиніна: «Дійсно, в нашій ментальності, в нашому суспільстві ще панує таке уявлення про насильство, як лише побиття. Це не так!»

Участь у форумі взяли:

  • Альона Атаманюк, заступниця начальника Чернівецької ОВА;
  • Михайло Павлюк, заступник голови Чернівецької обласної ради;
  • Юрій Лесюк, заступник Чернівецького міського голови;
  • Наталія Фрунзе, директорка департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради;
  • Наталія Батракова, голова «Центру громадської активності «Синергія»;
  • Марта Левченко, директорка міжнародного центру підтримки жінок та дітей «Місто добра».

 

У своєму виступі Юрій Лесюк, заступник Чернівецького міського голови, зазначив, що завдяки подібним форумам ми зможемо побудувати свідоме суспільство, яке турбується про ближніх:  «Нам досі багато над чим треба працювати. Найважливіше, що є люди, які розуміють, що це потрібно робити. Є люди, які розуміють, як це потрібно робити».

 

 

Наталія Фрунзе, директорка департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради,  презентувала присутнім інформаційні таблички «Невидиме – не означає відсутнє» та передала їх установам, уповноваженим здійснювати попередження насильства.                            

«Сьогодні обговоримо не тільки прояви та форми домашнього насильства, а й навчимося, як їх попереджати і як з ними боротися. Ми розробили інформаційні таблички, в яких пояснили, що таке насильство, які ознаки і форми воно має. Додали інформацію про те, куди звертатися в разі необхідності. Закликаємо кожного сказати категоричне «ні» усім проявам насильства, не шукати йому виправдань», – сказала під час форуму Наталія Фрунзе.

 

 

Темі домашнього насилля була присвячена вистава «40 відтінків насильства», яку підготували студенти, актори театру-студії «Маска» Центру культури і дозвілля ЧНУ ім. Юрія Федьковича.

 

 

Виконавча директорка ГО «Центру громадської активності «Синергія», експертка з гендерних питань Наталія Батракова, зазначила, що вистава покликана допомогти молоді зробити правильні висновки, як необхідно вибудовувати свої стосунки з ближніми, як комунікувати з ними.

У межах форуму відбулися чотири сесії з лекційними та інтерактивними панелями:

  • Попередження економічного насильства;
  •  Попередження психологічного насильства;
  • Попередження сексуального насильства;
  • Попередження фізичного насильства.

Спікерами(-ками) форуму стали експерти(-ки) у сфері гендерних питань, психології, сексопатології; представники(-ці) соціальної та освітньої сфери, а також Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області.

Головне завдання – не лише боротися з насильством, а вміти його вчасно попереджати. Під час дискусійних панелей обмінювалися досвідом, обговорювали ефективні практики попередження та протидії домашньому насильству. Насильство не виникає раптово. Знання перших ознак будь-якої форми насильства допоможуть розпізнати його заздалегідь.

На завершення форуму для учасників пройшов майстер-клас з основ самозахисту.

 

Захід організований управлінням у справах сім’ї та молоді департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради та ГО «Центром громадської активності «Синергія».

Партнери заходу: Центр культури та дозвілля Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Кар`єрний хаб «ВОНА» у місті Чернівці, Благодійний фонд «Рокада».

Форум відбувся у межах співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID. Думки, погляди та рекомендації, викладені у цій події, належать авторам(-кам) і не обов’язково відображають офіційну політику чи позицію UNFPA, ГО «Інноваційні соціальні рішення» або уряду США.