У Чернівцях відкрили прихисток для осіб з інвалідністю цілодобового перебування та відділення денного перебування для молоді з інвалідністю

Аналогів такого центру у столиці Буковини досі не було.

 

У його відкритті зокрема взяли учать:

  • Віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук
  • Начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк
  • Чернівецький міський голова Роман Клічук
  • Директорка департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради Наталія Фрунзе

 

 

 

Другий поверх працюватиме як прихисток для вимушених переселенців з інвалідністю. Тут вони проживатимуть зі своїми родичами, які допомагатимуть і доглядатимуть за ними. Вбиральні, душова кімната, кухня, їдальня, кімната для відпочинку – всі вони облаштовані для людей з інвалідністю.

 

 

 

 

А на першому поверсі створили простір для молоді з інвалідністю. Що важливо: і для ВПО, і для Чернівецької міської територіальної громади. Тут вони братимуть участь у різноманітних заходах, зокрема майстер-класах, які допомагатимуть їм соціально адаптуватись. Тут також розмістили вбиральню та кабінет фізичної реабілітації.

 

Дороговартісні ремонтні роботи вдалося виконати завдяки благодійникам – французькій міжнародній організації «ACTED». Саме завдяки «ACTED» тут зокрема встановили ліфт, вартістю 665 тисяч гривень. Без нього прихисток не зміг би працювати. А ще придбали генератор. Загалом вони надали фінансову допомогу  на суму майже 2 мільйони 600 тисяч гривень.

 

 

"Відкриття такого прихистку, облаштованого для людей з інвалідністю, та центру для молоді з інвалідністю - це була моя мрія. Я надзвичайно щаслива, що нам це вдалося! Ні відключення світла, ні повітряні тривоги, ні необхідність коштів - не змогли завадити нам. Адже мрії здійснюються, якщо за них боротись!" - сказала директорка департаменту соціальної політики ЧМР Наталія Фрунзе.

 

 

На облаштування прихистку також були використані кошти субвенції з державного бюджету в сумі 747, 5 тисяч гривень.

 

У день відкриття у прихисток для осіб з інвалідністю цілодобового перебування заселили три родини.

 

«Мені все тут сподобалось: приміщення, чистота», - розповів вимушений переселенець Олексій Суслов. Він розповів, що перебуватиме у цьому прихистку разом із дружиною.

 

«Після інсульту мій чоловік не ходить, йому доводиться пересуватись на милицях. Тут вимушені переселенці з інвалідністю можуть жити разом з родичами, тож я йому у всьому допомагатиму. Дітей у нас немає, вони померли. Донька була лікарем, після перенесеного грипу вона померла.

 

Мені тут все подобається, є кухня, є їдальня», - розповіла вимушена переселенка Світлана Суслова.

 

 

Кожна родина, яка тут проживатиме, втекла сюди від війни. Є тут і родина з Бахмута – матір із сином. Заселення прихистку ще триватиме. Загалом тут зможуть розміститись до 30 - ти осіб з інвалідністю зі своїми родинами.

 

 

Дякуємо партнерам за підтримку. Дякуємо, що дбаєте про тих, хто цього надзвичайно потребує. Cписок усіх партнерських організацій, які надали фінансову допомогу на відкриття прихистку для осіб з інвалідністю цілодобового перебування та відділення денного перебування для молоді з інвалідністю, за посиланням: https://dsp.city.cv.ua/news/1223-dyakuemo-partneram-2

 

Разом впораємось! Спільно здобудемо перемогу!

 

 

 

 

 

 

  

 

Фотографії Чернівецької міської ради та департаменту соціальної політики ЧМР.